Știi un caz de abuz?

Eşti într-o situaţie dificilă? Ai nevoie de ajutor, de o persoană de încredere? Sau poate un prieten, un cunoscut de-al tău are nevoie de ajutor?

Pagina CNPAC

Treci pe pagina web a Centrului Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC) AICI

Raportează un caz de abuz

Sunteţi îngrijorat în privinţa unui copil? Credeţi că un copil este  abuzat fizic, emoţional, sexual sau este exploatat prin muncă? Raportaţi orice caz suspect de abuz asupra copiilor. Aţi putea fi singura persoană care-l poate ajuta. 

Cineva te-a agresat şi ai nevoie de ajutor? Vrei să vorbeşti cu o persoana de încredere? Noi îţi putem oferi suport, tot ceea ce trebuie să faci este să ne contactezi.

 

Alegeţi cea mai comodă modalitate de a ne apela:

 • Ne puteţi suna telefonic – 022 75 88 06 / 022 75 67 87 
 • Ne puteţi trimite un fax – 022 74 83 78
 • Ne puteţi scrie un email – office@cnpac.org.md
 • Ne puteţi contacta prin skype – ajutauncopil
 • Ne puteţi vizita pagina noastră de facebook – Profil CNPAC
 • Ne puteţi vizita direct în oficiu – or. Chişinău, str. Calea Ieşilor 61/2
 • Sau puteţi completa online formularul de mai jos.

 

De asemenea, puteţi raporta orice caz suspect de abuz comunicând direct specialiştilor responsabili de protecția copilului din localitate, iar în situațiile de urgență puteţi apela serviciul 902 – Poliția sau 903– Serviciul medical de urgență.

 Te poți adresa:

 • Asistentului social comunitar;
 • Primarului;
 • Educatorului, profesorului, psihologului sau directorului şcolii/grădiniței;
 • Medicului de familie sau asistentului medical;
 • Polițistului;
 • Specialiştilor Direcției de Asistență socială /Direcției pentru Protecția Drepturilor Copilului.

 

De ce unii oameni nu raportează un abuz asupra copilului?

Raportarea unui caz de abuz sau neglijare poate părea o sarcina complicată, descurajantă sau chiar periculoasă. Unii dintre oamenii care cunosc o situaţie de abuz sau neglijare evită să raporteze. Iată câteva argumente pe care le au în minte, atunci când se fac că nu observă:

„Nu e treaba mea să mă amestec în familia altora” - Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi pentru ca orice copil din comunitate sau vecinătate să crească în siguranţă.

„Mă tem să nu fie luat copilul din familie” - Există posibilităţi de a ajuta copilul fără a-l separa pentru totdeauna de familie. În unele situaţii familiile pot fi ajutate de către asistentul social, psiholog sau alt specialist. În alte cazuri, copilul poate fi referit la un Centru comunitar specializat în prevenirea abuzului sau plasat provizoriu într-un adăpost. Soluţiile pentru fiecare situaţie trebuie să urmărească interesul superior al copilului.

„Mă tem de răzbunare” - Legea asigură confidenţialitatea persoanei care raportează un caz de abuz sau neglijare a copilului. Persoanele care depun mărturii cu bună credinţă sunt aparate împotriva oricăror acuzaţii. Cel care dezvăluie identitatea persoanei care a raportat cazul este pasibil de pedeapsa civilă sau penală. Organele abilitate cu răspunderea de a primi şi a examina rapoarte despre abuz asupra copilului pot accepta şi declaraţii anonime ale cetăţenilor. În acelaşi timp, cei care raportează sunt încurajaţi să lase datele de contact pentru situaţiile în care este  nevoie de alta informaţie.

„Las-să raporteze altcineva” - Mulţi oameni gândesc că un abuz pe care îl observă posibil să fi fost deja raportat de către altcineva şi nu e necesar să raporteze din nou. Cu toate că, în multe dintre cazurile grave de abuz sau neglijare, care au condus la moartea copilului, erau oameni care ştiau despre faptul că acest copil este în pericol de a fi agresat sau omorât. Aceştia ar putut să fie vecinii, rudele sau prietenii. Dacă cineva dintre ei ar fi luat telefonul şi ar fi raportat, viaţa acestui copil ar fi fost salvată, iar suferinţa lui ar fi luat sfârşit.

Descarcă Lista organizaţiilor de referire

 


Raporteaza un caz de abuzPolitica de confidentialitate:
CNPAC tine o evidenta a corespondentei in care este inclus si mail-ul dumneavoastra.
Acest mail nu va fi comunicat nici unei alte parti pentru folosirea in alte scopuri.