Știi un caz de abuz?

Eşti într-o situaţie dificilă? Ai nevoie de ajutor, de o persoană de încredere? Sau poate un prieten, un cunoscut de-al tău are nevoie de ajutor?

Donează!

Nu ezita să ajuţi pe cineva. Donaţiile tale pot face un bine celor care au nevoie de ajutor. Donaţiile pot fi făcute în MDL sau EURO la conturile respective.

Cum putem ajuta un copil abuzat sexual?

 

Dacă aţi aflat că un copil a fost abuzat sexual, sunteţi dator să acţionaţi! Trebuie să comunicaţi la poliţie, la procuratură sau asistentului social comunitar din cadrul Secţiei/Direcţiei de asistenţă socială.
Puteţi solicita ajutorul pedagogului sau al medicului, care, de asemenea, sunt responsabili de protecţia copilului. Dacă sunteţi părintele copilului care a fost abuzat, puteţi merge cu el la medic sau la psiholog, profesionişti care sunt obligaţi să denunţe toate cazurile de abuz sexual.

Este natural că veţi fi foarte stresat/ă, dar este extrem de important să nu reacţionaţi într-un mod care ar aprofunda stresul şi suferinţa copilului.

  • Copilul trebuie să ştie că nu poartă nicio vină pentru ce i s-a întâmplat. 
  • Asiguraţi-l că aveţi toată încrederea în veridicitatea cuvintelor lui. Atenţie!!! În asemenea cazuri copiii mint foarte rar. 
  • Permiteţi-i copilului să povestească ce i s-a întâmplat, dar nu-l impuneţi să vorbească. 
  • Asiguraţi-l că a făcut bine, povestindu-vă ce i s-a întâmplat.
  • Nu-l învinuiţi de faptul că abuzul a avut loc din cauza că nu a ascultat de sfaturile părinţilor – de exemplu: a ieşit din casă fără permisiune.
  • Nu puneţi întrebări de genul: “De ce nu ai fugit îndată?”, “De ce nu mi-ai povestit mai devreme despre aceasta?” – sugerându-i copilului că are o parte din vină.
  • Nu dramatizaţi, dar nici nu vă comportaţi ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic grav şi copilul ar trebui să uite cât mai repede cele întâmplate. Nu fiţi nerăbdător, dar nici nu creaţi o atmosferă de mare nenorocire şi durere.
  • Asiguraţi copilul că nu este singur, că îi sunteţi alături şi îl veţi proteja, veţi face totul pentru ca ceea ce s-a întâmplat să nu se mai repete.

Copilul trebuie să ştie c ă ab uza torul este vinovat și că ac esta a comis o crimă. S-ar putea să vă simţiţi dezorientat/ă, în deosebi, în cazul în care autorul abuzului este un membru al familiei. La fel, s-ar putea să aveţi
nevoie de sprijin pentru a face faţă unor emoţii extrem de puternice, cum ar fi: şocul, furia, neîncrederea, vinovăţia şi anxietatea.
Este recomandabil să solicitaţi sprijinul unui profesionist — contactaţi un psiholog sau un asistent social.