Știi un caz de abuz?

Eşti într-o situaţie dificilă? Ai nevoie de ajutor, de o persoană de încredere? Sau poate un prieten, un cunoscut de-al tău are nevoie de ajutor?

Viitorul tău îl decizi tu

Probabil că şi tu, ca orice adolescent, îţi pui întrebări legate de viitor, de ceea ce-ţi doreşti, cine vei deveni, cum vei fi etc. Paşii descrişi mai jos te vor ajuta sa-ţi formulezi scopurile şi să le fixezi în conştiinţă.

Pasul 1. Timp de 15 minute descrie cum îţi vezi viaţa în viitor pe o foaie de hârtie (fără careva limite, constrângeri, cenzură): cum ţi-ai dori să fie, calea pe care ai dori s-o urmezi, „piscurile” pe care ai dori să le atingi, cine ai dori să fii, cum ai dori să fii, unde vei locui, cu ce te vei ocupa. Condiţii de realizare: te focusezi asupra sarcinii, pixul trebuie să scrie în continuu, prescurtezi cuvintele la maximum posibil, treci cât mai repede la următoarea dorinţă, dă frâu liber imaginaţiei, respinge imediat orice îndoială.

În timpul scrierii dorinţelor respectă următoarele reguli:

  • Formulează dorinţele în termeni pozitivi (scrie ce doreşti să realizezi, nu ceea ce ai dori să eviţi);
  • Descrie cât mai concret (imaginează-ţi clar cum ar arăta, care ar fi mirosul, sunetul, cum ar fi la pipăit – cu cât mai bogată senzorial va fi imaginea, cu atât mai repede va activa conştiinţa pentru realizarea scopului propus);
  • Prezintă imaginea despre rezultat cât mai clar (ce se va întâmpla când vei realiza scopul, ce vei simţi, cine îţi va fi alături, cum îţi vei da seama că ai atins scopul);
  • Formulează scopuri, realizarea cărora depinde de tine ( spre ce tinzi trebuie să vină de la tine, să-ţi aparţină, nu trebuie să contezi pe faptul că îţi va fi bine dacă altcineva va face...);
  • Gândeşte în aşa mod, încât scopurile pe care ţi le propui astăzi, să nu aducă daune altor oameni în viitor (rezultatele trebuie să fie „ecologic pure”: să-ţi aducă folos şi ţie, şi altora).

Acest exerciţiu poate fi realizat utilizând tehnica colajului sau desenul. În acest caz, alege tematica, personajele, locul acţiunii. Ar fi bine să începi cu desenarea portretului tău de viitor - aşa cum vrei să devii.

Pasul 2. Analizează cele scrise sau desenate şi determină perspectiva temporală: scopul ţine de ziua de mîine sau aştepţi rezultatele în viitorul îndepărtat. În I caz trebuie să te gândeşti la perspectivele îndepărtate, iar în cazul al II-lea - la scopurile, planurile, paşii apropiaţi. Important este să ai o imagine clară atât a viitorului apropiat (mîine, peste o săptămână, peste o lună, etc.), cât şi a celui îndepărtat (cum vrei sa fii peste 10 ani, peste 20, etc.).

Pasul 3. Alege din toate scopurile scrise 4 cele mai importante pentru anul curent. Alege acele scopuri, realizarea cărora îţi va produce cea mai mare satisfacţie. În dreptul fiecăruia înscrie toate argumentele ce justifică necesitatea realizării acestui scop.

Pasul 4. Verifică încă o dată dacă scopurile alese nu contravin regulilor enumerate mai sus. În cazul în care apare necesitatea de a modifica ceva, fă neapărat corectările necesare. Pasul 5. Întocmeşte lista resurselor de care dispui şi care sunt necesare pentru realizarea scopurilor. Listează ceea ce deja ai: unele trăsături de caracter, prietenii care îţi vor oferi sprijin, nivelul tău de cultură, inteligenţă, energia, timpul de care dispui, sursele financiare, etc.

Pasul 6. Aminteşte-ţi situaţii din viaţa proprie în care ai simţit că ai obţinut succese (de exemplu, un răspuns reuşit la tablă, o seară petrecută cu prietenii). Care din resursele enumerate mai sus au fost utilizate cel mai eficient? Analizează 3-5 situaţii de tipul acesta, listează calităţile, posibilităţile, resursele pe care le-ai utilizat, identificând în acest mod care sunt, după părerea ta, lucrurile datorită cărora ai reuşit să obţii succese.

Pasul 7. Descrie ce fel de om trebuie să fii pentru a realiza scopurile propuse (poate trebuie să fii mai disciplinat, mai organizat sau, din contra, mai spontan, mai descătuşat. Poate ai nevoie să înveţi cum să organizezi timpul de care dispui, sau să fii mai sigur pe sine?). Scrie aceste lucruri pe nu mai puţin de o pagină.

Pasul 8. Formulează în câteva fraze „obstacolele” ce împiedică realizarea scopurilor imediate: poate incapacitatea de a planifica timpul, poate antrenarea concomitentă în mai multe activităţi, poate eşti prea concentrat asupra unei activităţi şi-ţi scapă altele, poate e vorba de frica de a nu reuşi ...

Pasul 9. Elaborează, pas cu pas, un plan de realizare a fiecăruia din cele 4 scopuri. Important este să determini ce poţi face azi pentru a obţine rezultatul scontat. În cazul în care întîlneşti dificultăţi, dă răspuns la întrebarea: ce mă împiedică să am ceea ce-mi doresc astăzi? Răspunsul la întrebare poate sugera ce se poate de făcut astăzi pentru a schimba situaţia.

Pasul 10. Înscrie numele a 3-5 persoane care au obţinut ceea spre ce tinzi şi descrie trăsăturile de personalitate, comportamentul care au favorizat succesul. Apoi, închide ochii şi imaginează-ţi că fiecare din aceste persoane îţi dă câte un sfat care te-ar ajuta să realizezi scopul. Ideea principală trebuie notată pe foaie.

Pasul 11. Aminteşte-ţi un caz din viaţă când ai trăit bucuria succesului absolut. Cu ochii închişi vizualizează (imaginează-ţi) foarte clar această situaţie. Este important să localizezi această imagine: sus-jos, dreapta-stânga; dimensiunile, claritatea, calitatea imaginii; mişcările, sunetele, trăirile prezente la moment. Apoi, creează o imagine a momentului în care ai obţinut rezultatele dorite şi plaseaz-o în acelaşi loc, cu aceeaşi claritate, intensitate. Se recomandă să repeţi exerciţiul cât mai des pentru a programa conştiinţa să activeze în direcţia respectivă.

Pasul 12. Vizualizează ziua ta ideală: pe cine ai alături, cu ce te ocupi, ce se întâmplă din momentul în care te scoli dimineaţa până la ora de culcare, ce vei simţi în momentul când vei merge la culcare. E bine ca aceste lucruri să fie notate pe foaie.

Pasul 13. Descrie ambianţa ideală: locul (în pădure, pe malul râului, lacului, în oficiu, apartament), lucrurile ce le ai la îndemînă (calculator, pian, ceaşcă cu ceai); persoanele ce-ţi sunt în preajmă.

Nota Bene!!! Este important să reţii că dacă nu elaborezi propriile programe de obţinere a rezultatelor, vei fi nevoit să le urmezi pe ale altora. Se spune că japonezii, care obţin ceea ce vor, cheltuie 95% din timp pentru planificare şi doar 5% - pentru realizare.

Larisa Chirev, psiholog