Știi un caz de abuz?

Eşti într-o situaţie dificilă? Ai nevoie de ajutor, de o persoană de încredere? Sau poate un prieten, un cunoscut de-al tău are nevoie de ajutor?

Ce este violenţa?

Această pagină este pentru tine şi te ajută să înveţi:

 • Cum să recunoşti violenţa.
 • Cum să previi violenţa.
 • Cum să reacţionezi atunci când cineva este violent cu tine sau cu prietenii tăi.

Ce este violenţa?

Violenţa are loc atunci când cuvintele sau faptele unei persoane sperie, provoacă durere şi suferinţă altei persoane. De asemenea, atunci când cineva ameninţă că va lovi sau va face rău altcuiva. Din păcate, mulţi copii şi adolescenţi din întreaga lume, inclusiv, din Republica Moldova, suferă din cauza violenţei.

Ştiai că…?

 • Fiecare copil are dreptul să trăiască într-o lume fără violenţă.
 • În 1989, Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat Convenţia cu privire la drepturile copilului, care interzice aplicarea oricărei forme de violenţă împotriva copilului. Conform acestei Convenţii, copil este orice persoană care nu a împlinit vârsta de 18 ani.
 • În Republica Moldova există legi care protejează copiii de violenţă. Printre acestea sunt Legea privind drepturile copilului şi Legea privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie.

Există mai multe tipuri de violenţă: emoţională, fizică, sexuală, neglijare.

Unele acţiuni sau cuvinte ale altor oameni îţi pot provoca durere emoţională
Acest lucru se întâmplă atunci când cineva:

 • strigă la tine;
 • te porecleşte sau te numeşte cu alte cuvinte urâte;
 • îţi spune că nu eşti bun(ă) de nimic;
 • te imită într-un mod urât sau îţi arată gesturi indecente;
 • te ignoră sau te respinge.

Violenţa emoţională are loc atunci când un copil este numit cu cuvinte jignitoare, poreclit, ameninţat, intimidat, izolat sau atunci când nevoile copilului sunt ignorate.

Uneori, maturii sau alţi copii te fac să simţi durere fizică. Acest lucru se întâmplă atunci când cineva:

 • te loveşte cu palma, cureaua, varga sau cu alte obiecte;
 • te trage de urechi sau de păr;
 • te zgârie, te pişcă;
 • te împinge sau te îmbrânceşte.

Violenţa fizică este atunci când un copil este supus unor acţiuni care îi provoacă durere fizică.

În special, la vârsta adolescenţei, mulţi copii încearcă să rezolve conflictele cu pumnii. Alţii inventează porecle urâte şi îşi tachinează, astfel, colegii. Se întâmplă adesea, ca un grup mai mare de copii, având un lider, să-şi aleagă o victimă care să devină ţinta atacurilor.

Violenţa sexuală are loc atunci când un copil este atins sau sărutat într-un mod care-i provoacă neplăcere şi dezgust, este impus să-şi demonstreze părţile intime ale corpului, să privească sau să atingă părţile intime* ale corpului altei persoane.

Părţile intime ale corpului sunt cele pe care noi, de obicei, le ascundem de ochii altor oameni (excepţie făcând medicii, în timpul examenelor de sănătate).

Este important să ştiţi că, uneori, abuzatorul sexual poate fi o persoană cunoscută sau străină, care nu ne bate şi nu ne jigneşte. Dimpotrivă, aceasta este foarte drăguţă, ne câştigă încrederea prin cuvinte frumoase, încearcă să ne atingă, ne oferă cadouri şi ne invită acasă, unde recurge la acţiuni cu caracter sexual.

Toate aceste acţiuni sunt violenţă. Din păcate, ele se pot întâmpla oricui şi oriunde: acasă, la şcoală, în stradă, în transportul public, chiar şi în internet.

Vestea bună este că violenţa poate fi oprită. Eu, tu, prietenii, profesorii, familia – cu toţii putem ajuta la stoparea acestui fenomen, pentru ca tot mai mulţi copii să trăiască într-o lume fără violenţă.

Dacă ţi se întâmplă să fii abuzat(ă) emoţional, fizic sau sexual de către un adult sau de către cineva dintre semeni, adresează-te unui adult în care ai încredere sau scrie pe acest site la rubrica „Raportează un abuz” şi cere ajutorul.

Materiale CNPAC