Știi un caz de abuz?

Eşti într-o situaţie dificilă? Ai nevoie de ajutor, de o persoană de încredere? Sau poate un prieten, un cunoscut de-al tău are nevoie de ajutor?

Când părinţii consumă prea mult alcool

Dacă în familia ta cineva consumă prea mult alcool (bere, vin sau vodcă), ţi se pot întâmpla lucruri dureroase şi derutante. Poţi avea impresia că eşti unica persoană care are o astfel de familie.

Adevărul e că alcoolicii suferă enorm şi, adesea, îşi rănesc sau neglijează familiile. Dacă familia ta are astfel de probleme, este important să ştii că nu eşti singur/ă. Există oameni care te vor asculta, înţelege şi ajuta. Alcoolismul este o boală care poate afecta pe oricine – fie bogat, sărac sau din clasa de mijloc. Dar nu fiecare persoană care bea mult este alcoolică. Alcoolicii au o problemă deosebită de sănătate, care îi face incapabili să controleze cantitatea de alcool pe care o consumă, odată ce încep să bea.

Dacă părinţii tăi suferă de alcoolism, ei, deseori, pot face şi spune lucruri atât unul altuia, cât şi ţie, fără să se gândească şi pe care să nu şi le amintească atunci când nu sunt în stare de ebrietate.

Poţi crede că dacă eşti bun/ă şi faci totul aşa cum trebuie şi te străduieşti suficient, îl poţi face pe părintele tău alcoolic să înceteze să bea. Poţi crede că ceva din ceea ce faci sau nu faci cauzează consumul de alcool. Dar nu este adevărat. Nu tu eşti cauza alcoolismului şi nimic din ceea ce faci nu îl poate opri.

Nu tu ai cauzat alcoolismul în familie şi doar părintele tău alcoolic poate rezolva problema, apelând la ajutorul necesar.

Este important să ştii că nu meriţi să suferi. Dacă părintele tău este beat, îşi pierde controlul şi te loveşte, trebuie să-i spui unui adult, care te poate ajuta şi, posibil, îl va putea ajuta şi pe părintele tău, sau să chemi poliţia.

NU UITA:

  • Nu eşti singur/ă. Există mulţi copii ca şi tine, precum şi familii cu probleme care au primit ajutor. Există oameni care s-au simţit la fel de neajutoraţi, fără speranţă sau derutaţi cum te simţi tu acum, dar au înţeles că se pot ajuta reciproc să se facă bine.
  • Tu nu eşti cauza alcoolismului şi nimic din ceea ce faci sau ce face altcineva nu poate rezolva această problemă. Doar persoana alcoolică poate rezolva problema renunţând la alcool. Nu-ţi poţi forţa familia să ceară ajutor.
  • Tu poţi cere ajutor. Îţi poţi schimba viaţa. Vorbeşte despre aceasta cu o persoană în care ai încredere.

P.S. Poate nu ai un părinte alcoolic, dar ai un prieten care are nevoie de ajutor. Îl poţi ajuta în felul următor:

• Încearcă să fii înţelegător şi să-l asculţi atent. Discuţiile cu prietenii pot fi de mare ajutor!

• Încurajează-ţi prietenul să vorbească cu un adult în care are încredere.